Mediation
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een mediatior in gesprek gaat met twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar. Door gezamenlijke gesprekken te voeren, het proces te begeleiden en alle partijen de gelegenheid te geven zijn/haar kant toe te lichten, wordt er toegewerkt naar een oplossing die door alle partijen wordt gedeeld en ondersteund.
Het doel van conflictbemiddeling is een oplossing tot stand te laten komen waarin beide partijen zich kunnen vinden en die in hun belangen op aanvaardbare wijze tegemoetkomt. De mediator laat partijen de weg maken van standpunten naar belangen en ondersteunt hen in de verbetering van de communicatie.
De mediator is altijd neutraal en onpartijdig en zorgt ervoor dat beide conflictpartijen evenveel aan bod komen tijdens de gesprekken. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk, geheimhouding is een belangrijke voorwaarde tijdens het mediationproces. Om tot een oplossing te komen is tevens van belang dat de communicatie tussen beide partijen wordt hersteld. De mediator zal daar veel aandacht aan besteden. Tijdens de mediation procedure wordt gedacht in oplossingen. U kijkt niet alleen terug naar het verleden, maar juist ook naar de toekomst. Mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Aan het slot van de mediation worden afspraken, meestal schriftelijk, vastgelegd. Deze afspraken zijn bindend.
Iedere mediation is een uniek proces en vraagt om een aanpak op maat. Mediation kan worden ingezet bij scheidingen, maar ook bij conflicten in families, buren en arbeidsconflicten. Voor meer informatie bel of mail gerust voor een telefonisch intakegesprek om samen te kijken welke mogelijkheden er zijn, immers iedere situatie is uniek.
Scheidingsbemiddeling
In het bijzonder bij scheidingsbemiddeling zal er veel geregeld moeten worden. Naast de emotionele kant, waar partners van elkaar afscheid moeten nemen, en vaak verder moeten als ouders, moeten er ook zakelijk afspraken worden gemaakt. De mediator zal dit proces begeleiden.
De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, wat naar de rechtbank verzonden wordt. Als er kinderen in het spel zijn, wordt tevens het verplichte ouderschapsplan opgesteld.
Mediation bij scheiding kan op verschillende manieren worden ingezet. Als je besluit uit elkaar te gaan, dan komt daar vaak veel bij kijken. Een mediator kan helpen dit proces zo goed mogelijk te begeleiden en samen toe te werken naar een convenant dat voor ieder goed werkt. Het kan ook voorkomen dat men al langere tijd uit elkaar is, maar dat afspraken niet werken, communicatie is verstoord en zo heeft de scheiding een jarenlange nasleep. Een mediator kan ook hierbij ondersteunen om opnieuw naar de situatie te kijken, de onderlinge communicatie te verbeteren en samen te komen tot nieuwe afspraken. Een ouderschapsplan kan opnieuw worden herzien en blijkt in de praktijk een plan dat meebeweegt met de actuele situatie. Iets dat niet werkt, kan immers altijd worden herzien.
Scheidingsmodule op maat
Vastgelopen communicatie, jarenlange strijd om de kinderen, niet tot afspraken kunnen komen en een voortdurende strijd vragen om een specifieke aanpak die voor iedere situatie weer anders is. De scheidingsmodule is speciaal gericht op vastgelopen communicatie, complexe situaties, onenigheid over de kinderen. Daarnaast kunnen gesprekken met de kinderen zinvol zijn om te kijken hoe zij de scheiding en de spanningen ervaren. De scheidingsmodule is een module die op maat wordt gemaakt en waarin verschillende elementen naar voren komen, een officieel mediationtraject is dan soms niet nodig. De module kan bestaan uit oudergesprekken, kindgesprekken, systeemgesprekken en gezinscoaching in de nieuwe situaties.
Aandacht voor het kind
Voor vrijwel elk kind is de scheiding van zijn of haar ouders een ingrijpende gebeurtenis. Hoe meer een scheiding met ruzie en conflicten gepaard gaat, hoe groter de impact op de betrokken kinderen. In sommige situaties is de onderlinge strijd zo heftig dat de kinderen ernstige schade oplopen. Begeleiding is dan nodig om het kind te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de strijd en de ouders te ondersteunen bij het verminderen van escalatie en het vinden van een manier om hun gezamenlijke verantwoordelijkheid als ouder – opnieuw – op een goede manier in te vullen.
Loyaliteit is een begrip wat vaak in verband wordt gebracht met kinderen die te maken krijgen met ouders die gaan scheiden. Kinderen zijn loyaal aan hun ouders. Loyaliteit is een ander woord voor trouw. Kinderen zijn trouw aan hun ouders en die trouw komt voort uit het feit dat het kind uit beide ouders is geboren. Een loyaliteitsconflict is een innerlijke strijd die kinderen voeren omdat ze het gevoel hebben niet trouw te kunnen of te mogen blijven aan beide ouders. De band met een van de ouders wordt ontkend, doordat het kind niet vrijelijk van die ouder mag houden, en dat kan grote schade berokkenen aan de ontwikkeling van het kind.
Als de ouders ruzie hebben, voelt dat voor kinderen als een soort spanning. Het kind kan deze spanning niet verdragen en hij wil er iets aan doen. Een kind gaat zich dan automatisch afvragen waar zijn voorkeur ligt. Wie vindt hij de liefste? En als je de ene het liefste vindt, betekent dat automatisch dat je de ander minder lief vindt. Dat maakt angstig, doet pijn en is verwarrend.
Als een kind duidelijk voor één kant kiest voelt het zich wanhopig, omdat de keuze van de ene ouder altijd wil zeggen dat hij niet voor de andere ouder kiest. Het voelt alsof hij die ouder in de steek laat.
Daarnaast gaan kinderen twijfels over zichzelf krijgen. Een kind identificeert zich met beide ouders; dat wil zeggen een kind voelt dat hij als persoon een deel van zijn vader en een deel van zijn moeder in zich draagt. Een kind bestaat als het ware voor de helft uit de vader en voor de andere helft uit de moeder. Een loyaliteitsconflict betekent dus altijd dat het kind ervaart dat een stuk van hemzelf wordt ontkend of wordt afgewezen.
Als een ouder de andere ouder zwart maakt ervaart een kind dat er in hem iets zit wat lelijk, onbetrouwbaar en niet goed genoeg is. Kinderen betrekken kritiek van de ene ouder op de andere op zichzelf. Het voelt als kritiek op hun eigen persoon en hun gevoel van eigenwaarde wordt aangetast.
Gesprekken / Tijdens de gesprekken met kinderen wordt speciale aandacht besteed aan dat wat de kinderen beleven. De gesprekken worden gevoerd aan de hand van verschillende methoden. Zo wordt er gebruik gemaakt van Poptalk, praten met poppetjes, de drie huizen en ook kan Words en pictures een goed hulpmiddel zijn om door middel van beeld en tekst uitleg te geven wat een kind heeft meegemaakt. Tijdens de gesprekken is sprake van een zekere opbouw, maar de kinderen zijn leidend in wat ze willen bespreken. Samen met het kind wordt gekeken welke terugkoppeling de ouders krijgen.
Conflictbemiddeling
In veel verschillende situaties kunnen conflicten ontstaan. Sommige conflicten zijn pas net ontstaan en sommige duren al jaren voort. Een oplossing kan zijn om je bij het conflict neer te leggen en verder te gaan, echter in sommige gevallen blijft een conflict een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Gezamenlijke gesprekken kunnen hierbij helpend zijn, soms is slechts één gesprek nodig om de gezamenlijk belangen op tafel te krijgen, wederzijds begrip te krijgen en elkaar erkenning te kunnen geven. Informeer naar de mogelijkheden, mail of bel gerust.